...A TAK PEČU CHLEBA

19.08.2015 16:51

Ahojte…narodil jsem se 15.července v podvečer a moje váha je 1.600 gramů. Tatínek Božidar říká, že jsem se moc povedl, a to je dobře, protože jsem pro maminky kamaráda….To je divný začátek, viďte…Napadl mne, když jsem vytahovala kváskový chléb z trouby a těšila se z jeho povedenosti. Ne každý den je ale posvícení,  a  tak jakmile si řeknete: “Ha, už jsem na to přišel/la!“ Můžete očekávat další pokus typu „placák“ či „létající talíř“. Tedy já to aspoň tak mám…

Pečení kváskového chleba…je to zkrátka alchymie.  Neb alchymie je též míchání přísad za dodržení jistých postupů, či vymýšlení postupů nových, vychází z přírodních věd a věřte mi, že jak kousek chemie, tak fyziky při pečení najdete.  Pečení kvašeného chleba i alchymie jsou velmi staré, snad jak lidstvo samo… Kvásek byl znám již v dobách starověkého Egypta, tedy zhruba od roku 1500 před naším letopočtem a kvašený chleba se pekl po staletí snad ve všech známých kulturách. A alchymie? Ta se opírá o archaické vědění, jehož kořeny jsou snad ještě před potopou světa.. Zkrátka chci říct, že ať hovoříme o tom či o onom, je zapotřebí nápadu, jeho realizace, pokusu-omylu, pokusu-omylu, zkoušet, zkoušet a zase zkoušet, nevzdávat se….a hlavně…být pokorný…To mne učí chléb…učí mne také trpělivosti, zručnosti, péči a být v přítomnému okamžiku…odměnou mi je nejen linoucí se chlebová vůně a křupavý bochník, který po vytažení z trouby "zpívá", ale pocit, že tvořím, že JSEM.  A to je v poslední době pro mne velmi důležité…

A jak jsem se k pečení vůbec dostala??Nááááhodička:-). Začínala jsem možná jako každá pekařinka, chlebem kvasnicovým.. Dařilo se dařilo a tak jsem si řekla, proč nezkusit chléb kváskový, tolik se o jeho prospěšnosti na zdraví mluví.. Mohla jsem si založit vlastní kvásek, ale protože jsem v té době o něm tolik nevěděla, tak jsem na kváskové mapě našla dárce a zajela si k němu pro vzorek. Paní-dárkyně mi pro začátek dala několik rad, které jsem si stejně moc nepamatovala:-), snad jen to, že to skutečně bude pečení formou pokus-omyl, pokus-omyl..to měla pravdu:-),  a že určitě budu muset založit kvásek nový, protože většinou ten první začínající pekař „zabije“. Ať jeho nekrmením tak  třeba tím, že si zapomenete odebrat z rozkvašeného pro příště…A tak začala etapa vzestupů a pádů.. Kolik jich bylo??? Hóóóóóódně. Sbírala jsem informace na internetu, od zkušených pekařů, shlédla jsem videa, projela a zkusila mnoho „zaručených“ receptů.  Snad až ve chvíli kdy jsem kvásku dala jméno (to se tak má:-)), jmenuje se Božidar a v okamžiku, kdy jsem si říkala: „Tak a tohle je poslední pokus, jestli to zase nevyjde, už pečení nechám, už nevím, co dělám špatně“, se to stalo…. Když jsem mísila v robotu těsto a přisypávala mouku, jakoby mne cizí síla ruku se sáčkem nadzvedla a hrrrc, spadlo mi do hnětací mísy mouky víc. Tak a je po všem, říkala jsem si…ale nebylo. Těsto se vymísilo jak má a já z háku sundávala krásně uhnětenou kouli…Musím říct, že to byl pro mne posvátný okamžik a já ji nábožně vkládala do ošatky na kynutí plná očekávání…a bylo. Můj první „míč“ po sérii „placáků“…

Takže to bylo JAK  jsem se k pečení dostala a teď PROČ to vlastně dělám…Jak už jsem řekla, TVOŘÍM. Tvořím s láskou a pokorou, do každého bochníku ji zapracovávám. Skláním se před Božím darem, kterým chléb je a také se tak k němu chovám. Jsem v tu chvíli sama se sebou, opouštím všechny „trable“ a každý úkon dělám tady a teď. Je to pro mne forma meditace, zklidnění…Baví mne to a kdo chleba ochutnal, velmi si jej pochvaloval.

Po sérii chlebů jako dárků mi přátelé poňoukli:-) myšlenku nabídnout takový chléb i vám..Vzhledem k tomu, že nejsem profesí pekař, mám své zaměstnání a peču po odpolednách a večerech, nenabízím dennodenní zavážku nejméně deseti bochníky:-), ale kdoví, že? Zkrátka budete-li mít chuť ochutnat něco jiného než chleba ze supermarketu, budete-li mít chuť ochutnat kváskový chléb z mouky přímo ze mlýna, pečený se záparou, ochucený mým vlastnoručně namíseným kořením…napište nebo zavolejte a uvidíte:-). 

 

    Tatínek Božidar

 . 

                                  a to jsem já..jedno z jeho dětí...

 

 

—————

Zpět